Z Nikoly na Lektor

... Petr Blahoš, 3. 3. 2017

Asi tak před dvěma lety jsem si pořídil jednoduchou informační webovou prezentaci, dost podobnou této. Vybral jsem si pro ni generátor statických site Nikola. Když jsem na ní po delší době chtěl něco změnit (konkrétně, přidat blog), narazil jsem. Nejprve jsem na to zkoušel jít intuitivně, a hledal jsem v conf.py. Ten má bohužel asi 1000 řádků. Pak jsem hledal v dokumentaci. Ta je ovšem tak dlouhá, že jsem ani netušil, kde začít.

A tak jsem se rozhodl zkusit najít jiný generátor. Při hledání jsem narazil na Lektor od Armina Ronachera, což je mimochodem autor Flasku. Lektor je poměrně nový (byl zveřejněn myslím někdy koncem roku 2015), a na první pohled vypadá, že by mohl splňovat to, co potřebuju:

  • Texty v MarkDown nebo RST
  • Syntax highlighting

Jak asi tušíte, Lektor to vyhrál. Tak zvesela do toho.

První kroky

Instalace probíhá pro mě trošku netypicky. U Pythonových projektů jsem si zvykl používat virtualenv, pip install. Lektor se instaluje. Dobrá, proč ne. Po instalaci pokračujeme podle dokumentace, čímž si vygenerujeme kostru. Skvělá zpráva je, že konfigurační soubor má asi dva řádky. Dál už se pracuje v administračním rozhraní, které používám pro přidávání stránek, a v textovém editoru.

To ostatní

Lektor je jednoduchý. Ve Vašem projektu je pár adresářů. V každém je pár souborů, jen to co potřebujete. Dá se tomu rozumět. Přečtěte si v dokumentaci část o modelech a o flowblocks, a víc ani nepotřebujete. Pokud něco nevíte, můžete se podívat třeba na zdrojáky webových stránek Lektora. Rychle to najdete a pochopíte to.

Závěr

Nerad bych, aby tento text vyzněl jako kritika Nikoly. Chápu, že ten problém, pokud vůbec lze mluvit o problému, je ve mě. Kdyby bylo hlavní náplní mojí práce vytvářet rozsáhlou webovou prezentaci, možná by se i vyplatilo se Nikolu naučit. Jenže já chci něco jednoduchého, něco čemu budu rozumět třeba po roční pauze. Díky Armine...


Komentáře byly zrušeny
V EU teď máme složitou situaci s Cookies. Na komentáře jsem používal jistou službu třetí strany. Ta však používá Cookies poměrně, ehm, benevolentně. Tak jsem se rozhodl komentáře zrušit. Pokud chcete, můžete mi napsat přímo